« обратно в списъка

Андрей Даниел / Andrei Daniel

р. 1952 / b. 1952

виж в магазина

 

Андрей Даниел е роден в Русе през 1952 г. Завършва живопис (1977 г.) в Националната художествена академия, в класа на проф. Добри Добрев.

Той е един от творците, създали през 1987 г. авангардната група „Градът“, която се противопоставя на конюнктурата в изкуството. В този период  художникът си служи с нетрадиционни техники, като например инсталации. След разпадането на групата през 1991 г. Андрей Даниел се завръща към по – конвенционалните изразни средства. Любима медия на художника е живописта, но яркият му творчески дух често намира отражение и в други техники – стенописи, сценографски проекти. Издава илюстрована книга с есета и пътеписи.

Андрей Даниел е професор по живопис в НХА. През 1994 и 1995 г. води магистърски клас по живопис в“Сеул Арт Център”, Сеул, Корея. През 1995 г. за известно време работи в Швейцария, а през 1997 г. и в Париж, Франция.

Реализирал е повече от 25 самостоятелни изложби в страната и по света. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции у нас и в чужбина.