« обратно в списъка

Асен Белковски / Asen Belkovski

1897 -1957

виж в магазина

Асен Илиев Белковски е роден през 1879 г. в Асеновград. От 1896 до 1899 г. следва в Рисувалното училище, София. Заминава за Русия, където учи в Художественото училище в Казан до 1903 г. През 1907 г. завършва реставрация и живопис в Художествената академия в Петербург. По време на своето обучение в Русия, Белковски специализира в Мюнхен. След дипломирането си, Белковски се завръща в България и през 1920 г. прави първата си и единствена самостоятелна изложба у нас със 130 картини, които са откупени още в първите дни след откриването на изложбата. Асен Белковски участва във всяка ОХИ, както и в много международни изложби – Рим, Виена, Прага и др.
Асен Белковски се занимава също с реставрация, художествена критика и литература. Участва в реставрирането на църкви и манастири, занимава се активно с педагогическа и обществена дейност. Член е на Дружеството на художниците в България, на Съюза на южнославянските художници „Лада“, член – основател на Дружество „Родно изкуство“.
Характерни за изкуството на Белковски са работите в областта на пейзажа, изпълнени в малък формат, с маслени бои. Руската художествена школа оказва влияние върху творчеството на Белковски, най – вече по отношение на реалистичния маниер на живописване.
Най-ранните творби на Асен Белковски остават в Русия. Известен брой от картините му днес се съхраняват в Националната художествена галерия, но в по-голямата си част са собственост на частни лица. Белковски участва при изписването на храм-паметника „Свети Александър Невски”.
Умира през 1957 г.