« обратно в списъка

Бинка Вазова / Binka Vazova

1909 - 2007

виж в магазина

Събина Вазова-Николова е българска художничка, родена на 1 април 1909 г. в град София. Тя е дъщеря на политика и общественик д-р Борис Вазов и художничката Елисавета Консулова-Вазова.

 

През 1933 г. завършва специалност Графика в Пражката академия за изящни изкуства. Като студентка с приятелката си, французойката Жермен Руяр, обикаля с колело цяла Холандия и Белгия. Двете разглеждат всички музеи и паметници на културата. Като скъп спомен от това си пътешествие Събина пази шала на Жермен, който тя й подарява на раздяла. През 1935 г. специализира при професор Жак Белтран в Париж. Същата година Бинка се омъжва за архитект Борислав Николов, който започва работа в Сопот при строежа на Вазовите машиностроителни заводи. Младата жена рисува с часове стария Сопот и общува всеки ден с миналото на своя род. След време, когато повечето от възрожденските къщи и улици са разрушени, единствен спомен за тях остава в картините на Бинка. Художничката дори създава постоянна експозиция - "Вазовия Сопот", в чест на чичо си Иван Вазов, в Радиното училище в града.


 

През 1956 г. в съавторство с Цанко Лавренов пише книга за майка си.

 

Бинка Вазова работи основно графика и илюстрация, но прави също и изключително интересни гравюри от дърво, за които предпочитаният й материал е крушата. Известна е и със своите екслибриси, първият от които, за чеха д-р Индржих Весели, рисува още през 1931 г.

 

 

Художничката умира в град София през 2007 г.