« обратно в списъка

Греди Асса / Gredi Assa

р. 1954 / b. 1954

виж в магазина

Греди Хаим Асса е роден на 29 януари 1954 г. в Плевен.  През 1981 г. завършва  стенопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, в класа на проф. Никола Гелов. Понастоящем е професор и ръководител на катедра „Мода“ в НХА, а в периода 2000–2004 г. е заместник ректор. 
През 1986–1987 г. Греди Асса, Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведът Филип Зидаров основават групата за авангардно изкуство „Градът“. Заедно правят редица изложби, а през 1989 г.  основават своя едноименна галерия, която е и първата българска частна галерия, управлявана от художници. Галерията организира първата изложба в София на плакати на Христо Явашев-Кристо и на Харалампи Орошаков. След разпадането на група „Градът“, Греди Асса се съсредоточава основно върху  живописта. 
Твори в областта на пейзажа, голото тяло, абстрактната живопис. Предпочитани техники са акварел, туш и маслени бои. Характерни за стила му са интензивността на цвета и енергията на контраста.
Греди Асса има над 80 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови произведения са притежание на много галерии и частни колекционери в България и по света.