« обратно в списъка

Иван Георгиев - Рембранда / Ivan Georgiev - Rembrandt

1938 - 1994

виж в магазина

Иван Георгиев-Рембранд е име, познато предимно на специалистите и колекционерите. Неговото живописно наследство обаче е изключително явление в историята на българското изкуство. Допреди 10-15 години стотиците му маслени платна, рисунки и акварели бяха заключени за публиката. Причините? Може би режимът, който обявяваше за формализъм всичко, неотговарящо на разбиранията за социалистически реализъм.

Иван Георгиев (1938-1994) е талантлив ученик в Художествената гимназия. Вероятно още тогава заради неповторимата си способност да предава натурата получава артистичния псевдоним Рембранд. Като блестящ студент в академията той печели възможността да специализира в Германия. По-късно е определян от малцината си близки приятели като изключително ерудиран и информиран за процесите в западното изкуство. Това се отразява и в пластическите търсения в областта на собствената му живопис.

Изминал бавно и постепенно пътя от реалистичната картина (портрет, пейзаж, натюрморт) до чистата абстракция, той се отличава с дълбоко премислените си и емоционално наситени композиции. Това е едно самотно развитие, вглеждане в себе си чрез живописта, драматично избухнало в сложни и контрастни колоритни съотношения.

Светла Петкова