« обратно в списъка

Иван Милев / Ivan Milev

р. 1957 / b. 1957

виж в магазина

Иван Милев е роден през 1957 г. в село Априлово, Търговищка област. Завършва Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София през 1971 г. През 1984 г. завършва ВИИИ „Н. Павлович“ в София, специалност „Живопис“ при проф. Добри Добрев. От 1990 г. е член на СБХ. През 2010 г. заема длъжността зам. директор на Национален музей на българското изкуство.
Иван Милев работи основно в областта на абстрактната живопис. Пейзажът в картините му е условен, далеч от реалистичното наподобяване на природата. Формите са обобщени и стилизирани, а колоритът – изразителен, ярък и близък до националните традиции.
Милев реализира много самостоятелни изложби в престижни галерии в страната. Участва в общи изложби в България, Австрия, Германия, Швейцария, Русия. През 1989 г. получава диплом за живопис на VIII международен младежки конкурс в София. Носител е на Голяма награда за живопис на Есенен салон в София през 1994 г.
Творби на Иван Милев са притежание на НХГ, СГХГ и други галерии в страната, както и на частни колекции в България, Австрия, Белгия, Франция, Германия, САЩ, Швейцария и Великобритания.