« обратно в списъка

Иван Милев Лалев / Ivan Milev Lalev

1897 - 1927

виж в магазина

 

Иван Милев Лалев е роден на 19 февруари 1897 г. в Казанлък. Детството и младостта му минават в крайна бедност и мизерия. Обсебен от мечтата си да учи живопис, той пести всяка стотинка. Едва 16-годишен открива самостоятелна изложба в Габрово. Създава декори за читалище "Искра" в Казанлък (1917). Учителствува в с. Горски извор, Хасковска област. Преди да постъпи в Академията през 1920 г., урежда своя изложба в София. Като студент сътрудничи с рисунки и карикатури във вестник " Червен смях" (1919-1923). През 1923 г. посещава Цариград, Атина, Корфу, Неапол, Рим, Флоренция, Венеция. През 1925 г. завършва Държавната художествена академия, специалност Декорация, с отличен за дипломната си композиция "Париж". Същата година за творбата си "Крали Марко" получава Държавна награда за изкуство.

Иван Милев е известен като „най – българският художник“. Самобитният му, неповторим стил, е повлиян от европейския сецесион, но също така е  дълбоко свързан с народните традиции и иконописта. Милев посвещава целия си, макар и кратък, творчески път на решаването на проблема за новото национално изкуство. Живописта и сценографията му са стремеж за модерен и чисто български стил, създаден с нови пластични средства. Враг на академизма и на сухото музейно отношение към българския бит, Милев обгръща фолклорните приказки и легенди в блясък и разкош. Претворява майсторски образите на националните герои, отразява борбите на народа след войните от началото на века и погрома на Септемврийското въстание 1923 г.

Иван Милев работи в различни жанрове на живописта – създава фигурални композиции, пейзажи и портрети. По отношение на сценографията, той утвърждава нова стилистика в българския театър, вдъхновена от виенския сецесион и руския приказно-декоративен стил.

Творби на Иван Милев се съхраняват в НХГ, СГХГ, както и в галериите в Шумен, Казанлък, Стара Загора, Сливен, други обществени и частни сбирки. 

Умира ненавършил 30-тата си годишнина на 25 януари 1927 г.