« обратно в списъка

Иван Нинов / Ivan Ninov

р. 1946 / b. 1946

виж в магазина

Иван Нинов е роден на 19 август 1946 г. в с. Цонево, Варненско. Завършва Художествената гимназия в София през 1969 г.
От 1970 г. участва в много художествени изложби в страната, както и в представителни изложби на българска графика в чужбина : САЩ, Франция, Норвегия, Германия, Аржентина и др.
Участва и е награждаван в редица международни биеналета и триеналета на графиката. Негови творби са притежание на Конгресната библиотека на САЩ, Вашингтон, колекцията на Лудвиг – Кьолн, графичните кабинети: София, Варна, Краков, Канагава, Токио и др., както и на много частни колекции в България, Франция, Германия, Полша, Унгария. 
Създава рисунки и гравюри в техниките офорт, суха игла и смесена. От 1969 г. участва в ОХИ, младежки представителни изложби в чужбина – Мишколц (Унгария), Москва, Рим, Мексико и др., в международни биеналета на графиката – Краков, Любляна, Фрехтен (ФРГ), Ибиса (Испания), Интерграфик (Берлин), Фредихщат (Норвегия) и др., самостоятелни изложби в София (1972, рисунка), Прага и Братислава (1981, графика и рисунка). Творби: „Прощаване с другаря”, „Минало”, „Селянка”, „Глава”, „Земята и хората”, „В чест на Леонардо”, „Размисъл”, цикъл „Мъртва природа” и др. Негови творби има в НХГ, СГХГ, ХГ в Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив и др. Илюстрира книги: „Корените на света” – Я. Рицос (1977), „Нулев километър” – Л. Еленков (1977), „Без свидетели” – Ст. Пенчева (1980). Награден с Първа награда от конкурс за графичен портрет (1975), с Трета награда от конкурс за голо тяло (1976), с Първа награда на изложбата – конкурс „Леонардо и ние” (1979), с Първа награда на изложбата „Земята на Ботев” (1981).