« обратно в списъка

Кирил Цонев / Kiril Tsonev

1896 - 1961

виж в магазина

Кирил Цонев е роден на 1 януари 1896 г. в Кюстендил. През 1919 г. завършва Държавното рисувално училище в София, при проф. Цено Тодоров и проф. Стефан Иванов. В периода 1919 – 1924 г. учи във Виенската, а след това в Мюнхенската художествена академия, където негови преподаватели са проф.Хуго фон Хаберман и проф.Карл Каспар.
Специализира  технология, консервация и реставрация на изкуствата при проф. Дьорнер. Работи на свободна практика в Мюнхен. Член е на ръководството на Дружеството на художниците „Жури Фрай”. 
Организира  самостоятелни изложби в Мюнхен, Дрезден, Амстердам, Копенхаген, Сан Франциско, Канзас сити, Лос Анджелис. Първата му самостоятелна изложба е в София през 1926 г.
Живее в Мексико сити от 1930 г. до 1931 г. Запознава се с изявени представители на мексиканското изкуство като Диего Ривера, Сикейрос, Ороско и др. Сикейрос и Кирил Цонев работят заедно по три фрески за парламента в Мексико сити..
През 1933 г. Кирил Цонев се завръща в България и работи като художник на свободна практика. Като член и по-късно председател на Дружеството на новите художници, взима участие в много ОХИ и международни изложби. От 1942 г. е професор в НХА. През 1950 г. е уволнен от НХА като формалист, а през 1960 г. е реабилитиран. В периода от 1950 г. до 1960 г. работи по консервацията на стенописите и иконите в църквите в Бояна, Земен и Драгалевския манастир. 
Кирил Цонев е уникален портретист и пейзажист, Известен е също и със своите композиции и натюрморти. Негови творби се съхраняват в НХГ ("Портрет на Е.Щ.", 1928 г.; "Алея в тропически парк", 1932 г.), СГХГ, художествените галерии в Кюстендил, Враца, Пловдив и др., както и в чужбина – Мексико, Куба, Германия, САЩ и др.
Кирил Цонев е награден с орден „Кирил и Методий” I ст., заслужил художник през 1960 г., народен художник през 1971 г. и почетен гражданин на Кюстендил през 1998 г.
Освен като художник, Кирил Цонев е познат и като автор на ценни трудове като „Технология на изобразителното изкуство”, „Стенописите в Боянската църква”, монографии за Леонардо да Винчи, Веласкес и др.
Умира на 5 април 1961 г. в София.