« обратно в списъка

Крум Дамянов / Krum Damyanov

р. 1937 / b. 1937

виж в магазина

Крум Дамянов е роден на 31 август 1937 г. в Ракитово, област Пазарджик.
През 1962 г. завършва декоративно-монументална скулптура в НХА, при проф. Любомир Далчев. От 1969 до 1994 г. последователно е преподавател, доцент, професор в катедра “Рисуване и моделиране” към Архитектурния факултет на Висшия институт за архитектура и строителство в София. От 1994 г. е професор към катедра “Скулптура” на Националната художествена академия.
Името на Крум Дамянов е свързано с редица стойностни монументи и мемориални ансамбли в България – „Създателите на българската държава“ в Шумен,  паметниците на Асеневци във Велико Търново, „Камбаните“ в София, „Бранителите“ в Стара Загора, „Пасажът“ в творческата база за керамика в Червен бряг. Основна тема на неговите творби е апотеозът на величието и страданието в българската история, постигнато с могъщ пластичен език. Освен монументална пластика, Дамянов работи и в областта на кавалетната скулптура и живописта.
Крум Дамянов е добре познат извън страната ни и много от най-добрите му творби присъстват в галерии и частни колекции в Холандия, Германия, Белгия, Австрия, САЩ, Южна Корея .
Носител е на най-високи съюзни и държавни отличия - наградата "Иван Лазаров" за Монументална скулптура за 1965 и 1982 г. Лауреат е на Димитровската награда.