« обратно в списъка

Любен Диманов / Lyuben Dimanov

р. 1933 / b. 1933

виж в магазина

Любен Диманов е роден на19 април 1933 г. в Кнежа. Завършва декоративно-монументални изкуства в Националната художествена академия през 1959 г. Следва в един курс с Димитър Киров, Георги Божилов, Йоан Левиев и Светлин Русев. Твори в областта на живописта и стенно-монументалните изкуства, но скоро след дипломирането си се ориентира към графиката – офорт, литография, илюстрация, рисунка. Смятан е за модернист и за едно от емблематичните имена на българската графика през 1960-те и 1970-те години. 
Първите успехи на художника са свързани с  неговите илюстрации към сонетите на Шекспир – впечатлен от таланта на Диманов, един парижки галерист  го кани да работят заедно. През 1976 г. художникът заминава със семейството си за френската столица и оттогава живее там. 
Диманов работи също с акварел, маслени бои, характерен за творчеството му е колажът. В платната му често присъстват фигурите на жени, деца, а образите на бика и коня са любими теми на художника. 
Любен Диманов е носител на множество престижни отличия, сред които Награда на СБХ за рисунки и серия графики (1964 г.), Награда за графична техника на СБХ (1965 г.), Втора награда за илюстрация на международната изложба на книгата в Москва (1974 г.), Награда за живопис на Международния център за съвременно изкуство в Париж (1986 г.), Награда за живопис и рисунка от Международната изложба в Довил (1989 г.).
Освен в България, Любен Диманов е излагал свои произведения в Англия, Франция, Швеция, Дания, Чехия, Мароко, Япония, Белгия, Холандия, Австралия, Германия, Швейцария, Бразилия, САЩ. 
Картини на Диманов са притежание на НХА, музей „Албертина” във Виена, Третяковската галерия в Москва, Националните галерии в Тбилиси и Скопие, както и на много чатни колекционери в цял свят.