« обратно в списъка

Мишо Недков / Misho Nedkov

1947 - 2012

виж в магазина

Мишо Недков е роден на 18 април 1947 г. във Варна. През 1967 г. завършва Художествена гимназия в София, а през 1975 г. НХА, специалност “Плакат” в класа на проф. Поплилов. Участва в редица изложби на плаката, носител е на много награди в тази област.
Организира самостоятелни изложби в Гърция (Атина), в Австрия (Виена), в Българския културен център в Братислава, в Германия, в Канада и др. 
В съавторство със съпругата си - Светлана Недкова, по образование керамик, реализира монументални пана и стенописи - във Фестивалния комплекс във Варна, в сградата на Външно министерство в София, в хотели в Плевен, Перник, Пампорово и др.
През 1997 г. Мишо Недков  се установява със семейството си  в САЩ. Затова и последните изяви на художника са в различни галерии в Америка - в център “Лахоя”, в “Pacific Design Center” в Лос Анжелис, в галерия “Sun Bird” в родния град на Стайнбек - Салинас, в галерия “Евънс” в град Кармел и други. 
Мишо Недков прескача с лекота от жанр в жанр (“Обичам да сменям жанровете, да се потапям в различни светове”). Работи в областта на живописта, рисунката, керамиката, както и в областта на монументалното изкуство.