Изложби и новини

« обратно
Колекция Графика
20 май - 7 юни 2014

От днес, 20 май, галерия „Лоранъ” представя експозиция от графични творби на известни български художници. Изложените произведения отразяват етапите в развитието на графиката у нас от 30-те години на миналия век до днес. Посетителите на „Оборище” 16 със сигурност ще преоткрият достойнствата на този вид изкуство – тематично и жанрово богатство на колекцията, съчетано с разнообразие от класически и авторски техники, в които са изпълнени творбите. Едни от произведенията в експозицията пресъздават традиционния дух на българската възрожденска щампа – Пенчо Балкански, „Захари Зограф”, Златка Дъбова, „Моми”. В тази „класическа” част на колекцията място намират творби от всепризнатия майстор на гравюрата на дърво Веселин Стайков, както и от Наум Хаджимладенов – представител на емблематичната за черно – бялото изкуство Самоковска школа. Преходът от силно изразена национална специфика към обогатена с нови идеи образност представят творбите от края на 70-те години на Георги Трифонов, Ванко Урумов, Стоимен Стоилов, Светлин Русев. Постмодернистичните схващания през 80-те и 90-те години отразяват произведенията на Милко Божков, Димо Колибаров, Христо Кърджилов, Николай Майсторов.

Макар създадени в твърде различни периоди от развитието на българската графика, творбите в изложбата безспорно са обединени от присъщо за художниците ни силно изразено артистично чувство. Ценителите ще се убедят в качеството, изискаността и естетическата издържаност на графичното ни изкуство.

 

Изложбата може да бъде посетена от 20 май до 7 юни 2014 в галерия „Лоранъ”, ул. „Оборище” 16. Официално откриване не е предвидено.