Изложби и новини

« обратно
Най-добрата инвестиция е изкуството, 8 години галерия "Лоранъ"
7 юли - 7 септември 2014

Галерия "Лоранъ" отбелязва осмата си годишнина с представителна експозиция от ценни оригинали на най-известните български художници. От 7 юли до 7 септември 2014 г. салонът на "Оборище" 16 ще бъде музей на Родното ни изкуство. 

От своето създаване през 2006 г., Галерия „Лоранъ” участва активно в артистичния живот на столицата и заема водещи позиции на пазара на изкуството в страната. Основна цел на Галерията винаги е била популяризирането на родното изкуство сред широката публика – художественото ни културно наследство и стойностното творчество на съвременните български автори. През тези 8 години Галерия „Лоранъ” е организирала редица значими събития и юбилейни експозиции, в салона й са представяни стотици ценни произведения на най – добрите български художници.

Изложбата по случай 8-годишнината от създаването на „Лоранъ” също не прави изключение от утвърдения имидж на галерията – посетителите на „Оборище” 16 ще имат възможността да се насладят на изключителна експозиция от творби на едни от най – известните и търсени имена в българското изкуство. Трудно би било да се определят произведенията-акценти в изложбата – всяка една от картините притежава високите художествени качества на музейна творба. Такава безспорно е мащабната работа „Натюрморт”, рисувана през 1926 г. от всепризнатия майстор на акварелната техника Константин Щъркелов. По отношение на музейна стойност не отстъпва емблематичното за Владимир Димитров – Майстора платно „Връщане от работа”, както и ранната му акварелна творба „Рекичка”, ок. 1915 г. Сред ценните произведения в експозицията, предизвикващи най-голям интерес, са също „Жътва”, 1936 г., на Димитър Гюдженов, и „Из Стария Пловдив”, 1975 г., на Златю Бояджиев. Вниманието на зрителя несъмнено привличат ярките колоритни съчетания на „Композиция”, 1981 г., от цикъла „Гръцка митология” на Димитър Казаков – Нерон. Ценителите на автентичното българско изкуство ще се любуват в продължение на два месеца на творби на Васил Стоилов, Александър Мутафов, Борис Денев, Марин Георгиев Устагенов, Атанас Михов, Марио Жеков, Петко Задгорски, Янис Христопулос и др., като идеята на експозицията е тя да бъде динамична и всяка нова ценна картина, постъпила в галерията, да бъде показана на публиката.

Изложбата може да бъде посетена от 7 юли до 7 септември 2014 г., в Галерия „Лоранъ”, ул. „Оборище” 16. Официално откриване не е предвидено.