Изложби и новини

« обратно
Стоян Чуканов - живопис
9 - 31 март 2016

На 9 март 2016 г. галерия „Лоранъ” открива изложба с живописни творби на Стоян Чуканов. Неговото завръщане на родната арт сцена е дългоочаквано събитие както за публиката, така и за художника, който повече от десет години не е излагал свои творби у нас. През 2001 г. Чуканов прави амбициозна и решаваща стъпка в творческото си развитие, като заминава да живее и работи в САЩ. Освен зад океана, оттогава художникът е организирал редица успешни самостоятелни изложби в Швейцария, Белгия, Германия, Италия, Люксембург. Участвал е в повече от 80 групови изложби и форуми на графиката на четирите континента. Работи в областта на графиката, илюстрацията, живописта и стенописа.

Галерия „Лоранъ” представя 20 живописни произведения на автора – маслени платна и акварели. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 9 март от 18:30 ч., в арт салона на галерията на ул. „Оборище” 16. 

...

Светът на нашите детски спомени, всичко е различно. Небето е звънко, искрящо синьо, силуетите на къщите чертаят пейзаж изпълнен с живот. Образите родени от нашето въображение имат магическа, примамлива сила, която художникът има привилегията да изобразява.

Познавам Стоян Чуканов от почти 20 години. Спомням си първите акварели, които видях някъде в средата на 90-те. Още тогава в работите му имаше една специфична стабилност, те бяха уверени и категорични и като техника, и като стил. Издаваха добра визуална култура, чудесно владеене на занаята, но и нещо повече и много по-важно – емоция и фантазия, без които изкуството е невъзможно. В онези размирни години повечето от приятелите и колегите от Художествената академия се канеха да заминават за някъде. За дълги години и Стоян беше един от тях. От време на време до мен достигаха новини за изложби в Щатите или в Швейцария, за десетките книги, за които прави илюстрации. През тези години и света се промени достатъчно, за да обезсмисли живота в емиграция, особено когато художникът е извоювал възможността да не се съобразява с географското си място.

За Стоян Чуканов настоящата изложба в галерия „Лоранъ” е откровена среща със себе си. В две серии от маслена живопис и акварели той показва своя поглед към света като проява на различни емоционални състояния. Очите ни разчитат елементите от пейзажа, в който фигурират дървета и къщи, огради и надвиснали над тях слънца или луни. Сред активни до нереалност цветове, линиите изграждат сложни полу-абстрактни композиции. Всичко в тях е виртуозно балансирано, с лекота и като на шега. В тези картини, в стила на вече утвърдения художник, се оглежда спонтанността на детето, в очите на което живота е едно невероятно приключение.

 

Весела Ножарова